~ Zeilvereniging Eendracht maakt Macht ~
sinds 1871      

‘Tocht om de West’ 02 oktober 2016

Vorig jaar werd er door EMM voor het eerst in jaren weer een Tocht om de ……. georganiseerd. Vanwege het grote succes hebben we dat dit jaar nogmaals gedaan. Een tocht met 3 etappes, die elk als wedstrijd gelden. In de voorbereiding zijn diverse routes de revue gepasseerd, maar de uiteindelijke windrichting dwong de organisatie tot een Tocht om de West. De weersvoorspelling was niet optimaal maar toch verschenen er 8 teams op het palaver om 09;00 bij Annage. Op dat moment scheen de zon en stond er windkracht 3 uit het zuidoosten. Wietze hield een kort palaver, en dan zo snel mogelijk de boten klaar en het water op. Sile! Op het achterste Wiid was om 09:45 de start waarna een boei bij het Landbouwmuseum moest worden gerond, voordat de schepen koers zetten richting Trije Hûs. Er lag een prachtig kruisrak door het dorp en de slûs. Door de lijtes schoof het veld voor de slûs helemaal in elkaar; een prachtig gezicht.

Voor het hotel kozen 3 van de 8 een route door het Sigersdjip en de Sânemar terwijl de rest rechtdoor door de windstille Ûlekrite probeerde te laveren. Toch bleek deze keer de kortste weg ook de snelste waardoor het veld weer door elkaar werd gegooid. Klaas en mark verdreven Peter en Sytze van de koppositie en hielden dat vast tot aan de finish bij Trije Hûs. Zij gingen zelfs zo snel dat ze er waren voordat de finishboot er was! De Folkertsleat was bezeild maar in de Grêft was nog een mooi kruisrak.

Aanleggen bij Trije Hûs en tijd voor een bakje koffie en sterke verhalen. Na de koffie werd er van boot geruild en kon er weer gestart worden. Om tegen de wind in te kunnen starten werd de start uitgelegd in de Grêft, ter hoogte van de Rengerspôle. Het is er wel wat nauw, maar zeilen in nauwtes is voor de EMM zeilers gesneden koek. Vlak voor de start was van een van de valken de verbinding tussen fok en fokkeschoot gescheurd. Geen zeilmaker in de buurt maar met een kromme spijker en wat touw is het gefikst.

De hele Grêft tot aan Sitebuorren moest er gelaveerd worden, tussen het andere verkeer door. Hierna ging de route over de Sitebuorster Ie en Peanster Ie, op naar de Tynje. Hier kwamen we met onze wedstrijd in een Splash zeilevenement terecht. Het was voor sommige Splash zeilers wel even wennen dat ook een over bakboord zeilende polyvalk gewoon voorrang heeft. De finish was gepland bij het starteilân in de Pikmar maar ook daar was men druk aan het wedstrijdzeilen. Gelukkig is Jelle inventief en werd er bij het ingaan van het PM kanaal gefinisht. Nu kwam Jarich met Berber en Minze als eerste aan. Het laatste stuk, onderweg naar Trije Hûs, werden we verrast door een flinke regenbui, gelukkig de enige vandaag. Tijdens de heerlijke lunch op Trije Hûs even bijkomen van deze lange etappe.

Etappe 3. Weer van boot wisselen. De wind was nog niet afgenomen waardoor werd besloten om via de Geau, Grutte Krite, Djippe Gat en Folkertsleat weer naar Annage te varen. Omdat het de vorige etappe prima was verlopen werd er weer op de Grêft gestart, op naar de Geau. Aan het einde van de Geau viel de wind toch weg en dat in combinatie met de vele bomen leidde er toe dat het een hele dreeche silerij werd. Een enkeling had niet zoveel geduld en besloot de peddel en/of vaarboom te gebruiken om zo van achterhoede naar het podium te geraken. Helaas ging die vlieger niet op.

Uiteindelijk toch weer wat wind, zodat alles weer in beweging kwam. Intussen was de finish verlegd naar de ingang Sânemar, en bleef het tot het laatst toe spannend. De laatste etappe werd gewonnen door Klaas en Mark. Door de bootwisselingen, de lijtes en de afnemende wind lagen sommige boten in de einduitslag toch vlak bij elkaar. Moe, voldaan, zonder averij werd er afgetuigd en aan tafel geschoven voor een drankje! Na deze mooie silerij werd de wisselbeker uitgereikt aan Peter en Sytze, de terechte winnaars. Ieder was het er over eens dat EMM er goed aan doet om deze traditie weer nieuw leven in te blazen. De volledige einduitslag was als volgt:

 1. Peter & Sytze 8

 2. Sietse & Henk 9

 3. Klaas & Mark 9,8

 4. Roel & Tjeerd 13

 5. Jarich, Berber & Minze 16,9

 6. Christiaan, Boukje, Ilse 17

 7. Roy & Matthijs 17

 8. Edwin, Helga, Annemaj 18

Preamchallenge 2016

Er was weer een geweldige opkomst voor de ondertussen alweer voor de 4e keer georganiseerde preamchallenge. Maar in tegenstelling tot de voorgaande edities was het nu eens niet een rustige zomeravond. Nee het was rûzig! De buien in de middag hadden plaats gemaakt voor een pittige wind met rare vlagen. Om brokken te voorkomen werd besloten het wedstrijdzeilgedeelte te schrappen en op de fok en de motor naar de verschillende spelonderdelen te varen. Om het dorp wat meer bij de Challenge te betrekken waren er dit jaar twee activiteiten in het dorp. Eén opdracht was om m.b.v. een rebus een locatie te achterhalen in het dorp en daar een zo origineel mogelijke groepsfoto te maken. De locatie was het Kokelhus, aan creativiteit voor de foto's geen gebrek! De foto's zijn in de fotogalerie van de site te bewonderen.
Het tweede onderdeel was om m.b.v. van bamboe en elastieken een lange hengel te maken om zo een sleutel te bemachtigen waarmee een kist kon worden geopend waar weer een nieuwe opdracht in zat. Ook moesten de pramen op het Wiid een cijfer op een boei zien te vinden. Het cijfer was 145 en daarvan moest de betekenis worden achterhaald.

145 staat voor het 145-jarig (!) bestaan van de club en het aftellen naar het grote 150-jarig bestaansfeest is daarmee ingezet.

Uiteindelijk was dit de uitslag:

1 Pream de Jolanda, met Pieter Jilles en Leo Hoekstra als schippers

2 Pream de Domininee, met Harm de Vlas en Sietse Bruinsma als schippers

3 Pream Annage, met Geert Kleinhuis als schipper

4 Pream de Twirre met Rene Janssen als schipper

Ook de nazit was zoals ondertussen gebruikelijk zeer gezellig. Omdat Hielkje Bruinsma met de Bald'r in Grou lag was de loods van Sietse Bruinsma dit keer omgetoverd tot clubhuis. Het was nog lang gezellig en ook dit keer zeggen we “Dat kin wolris wêr!”

Bekijk HIER de foto's

Kinderzeillessen 2016:

Ook dit jaar verzorgde Zeilschool de Twirre de organisatie van de kinderzeillessen die zeilvereniging EMM aanbiedt aan de kinderen uit Earnewald. De lessen vonden plaats op de 20 en 27 mei en 3 & 10 juni. Er namen dit jaar 27 kinderen deel aan de lessen.
De lessen zijn verdeeld in verschillende groepen. Van 18:00 – 19:30 is het de beurt aan de beginners in de optmist. Vanaf 19:30 tot 21:00 is het beurt aan de al wat verder gevorderde kinderen in de optimist en een grote groep jeugd (10 deelenemers) die les krijgen in de laser pico.
Het weer zat dit jaar mee op één windstille avond met dreigend onweer en heel veel gnob na. Deze les is vooral besteed aan de theorie van het zeilen en het leren van knopen. Ook dit jaar zorgden de enthousiaste en kundige instructeurs van de Twirre er weer voor dat de lessen soepel en efficiënt verliepen. De lessen worden gegeven vanaf vlotten in het Wiid en voor de ouders op de kant staat de koffie klaar zodat ze onder het genot van een bakje koffie de verrichtingen van hun kroost kunnen gadeslaan.
Ook voor komend jaar hopen we weer samen te werken met De Twirre want daar zijn we als vereniging zeer tevreden over. Wederom zeilsschool de Twirre bedankt!

Traditiegetrouw wordt de laatste zeilles georganiseerd door het bestuur in de vorm van een zeilwedstrijd. De wedstrijd werd gehouden op 24 juni. Het was die avond schitterend weer en het werd een spannende strijd. Voor alle kinderen was er na afloop een mooie foto met opschrift als aandenken. De wedstrijd werd afgesloten met de prijsuitreiking en een ijsco voor alle kinderen.

De uitslag van de zeilwedstrijd:

Optimisten beginners groep:

 1. Hidde Herrema

 1. Sytske de Haan

 1. Rinze van de Velde

 2. Ruben de Vries

 3. Jildou Elverink

 4. Idsard Eelkema

 5. Wiepkje Hoekstra

 6. Ihme van der Weij

Optimist gevorderden groep:

 1. Anne de Haan

 2. Symen Lemstra

 3. Marije van de Velde

 4. Marijn Kleinhuis

 5. Mare Herrema

 6. Brecht de Vlas

 7. Jorrit Elverdink

 8. Fardau Visser

 9. Mark van der Wije

Laser-pico groep:

 1. Harmen Visser en Norden van der Weij

 2. Harm de Vlas en Leon Hoekstra

 3. Giel Janssen en Agnes Westerdijk

 4. Aaltjse Hoekstra en Boukje Westerdyk

 

Voor foto's KLIK HIER

 

Valkenzeilen 3 april

Zondag 3 april was de eerste activiteit en de start van het zeilseizoen 2016 voor zeilvereniging E.M.M. 13 teams hadden zich aangemeld. De deelnemers konden gebruik maken van de valken van Zeilschool de Twirre en die van Camping it Wiid.

De dag begon een beetje druilerig met weinig wind uit het zuidoosten. Een lastige windrichting omdat die haaks op it Wiid staat en het zo moeilijk is om een mooi kruisrak uit te zetten. Na wat gepuzzel met de boeien kon er met de eerste twee wedstrijden van de ochtend worden begonnen. Wedstrijdleiders Wander Toering en Atsje Bruinsma hielden vanaf het ponton midden it Wiid de start nauwkeurig in de gaten. Door de lastige windrichting was het moeilijk starten in de krappe ruimte tussen de wal en de startlijn. Peter en Leentje Toering pakten de koppositie gevolgd door Wietze en Allert Visser en Jan en Wiebe Muntendam. Ze wisten deze posities ook in het verdere verloop van de wedstrijd vast te houden.

De tweede wedstrijd werd gewonnen door Christiaan van der Laan en Sicco Bakker, Jarich en Minze Elgersma werden tweede en Annet en Klaas Jan Koopmans derde.

Twee wedstrijden gevaren en twee keer een verschillende top drie. Een prachtige uitslag met volop kansen voor alle deelnemers voor de rest van de dag. Maar eerst was het tijd voor soep en broodjes worst overheerlijk klaargemaakt door Barbara.

's Middags klaarde het weer op, de wind haalde wat aan en draaide langzaam naar het zuidwesten. Er ontstond een prachtige strijd met podiumplaatsen voor o.a. het Team van Pieter Jillis Tjoelker, Fonger en Harm de Vlas en de al eerder genoemde teams. Eén team was echter ongenaakbaar en dat waren Peter en Leentje Toering met drie eerste plaatsen een tweede en een zesde plaats wisten ze de titel van voorjaarskampioen van de zeilvereniging op hun naam te schrijven. Het team Jan en Wiebe Muntendam werden tweede op de hielen gezeten door het team van Fonger en Harm de Vlas die derde werden.

Het was een prachtige dag met heerlijk zeilweer en mooie wedstrijden. Camping it Wiid en zeilschool de Twirre hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de valken en Wander en Atsje voor de wedstrijdleiding!

De volledige uitslag:

1. Peter en Leentje Toering

0,9  6    0,9  2 0,9  4,7 (totaal met aftrek slechtste wedstrijd)

2. Jan Muntendam – Wiebe Dirk Muntendam

3 9 5 0,9  7 15,9
3. Fonger en Harm de Vlas 5 4 3 5 5 17
4. Christiaan van der Laan en Sicco Bakker 10 0,9 4 4 11 18,9
5. Annet van der Meulen en Klaas Jan Koopmans 4 3 12 10 2 19
6. Wietze en Allert Visser 2 12 11 3 6 22
7. Pieter Jillis, Romy en Eelke 13 13 2 9 3 27
8. Roel van der Weg en Tjeerd van der Sluis 8 11 7 8 4 27
9. Sietse Bruinsma en Henk van der Laan 7 7 6 11 13 31
10. Sander, Lieke en Elin Hosper 6 8 8

13

9 31
11. Roy Duizendstra en Mark van der Sluis 9 10 9 6 8 32
12. Jildou, Inge en Yvonne 12 5 10 7 11 33
13. Jarich en Minze Elgersma 11 2 13 12 12 37

2 oktober is de revanche dan zal er echter niet op het Wiid gestreden worden maar organiseren we weer de Tocht om de West.

Graag tot dan!