~ Zeilvereniging Eendracht maakt Macht ~
sinds 1871      

Voorjaarszeilwedstrijden zeilvereniging E.M.M. zo. 9 April

Zondag 9 april was voor zeilvereniging E.M.M. de opening van het zeilseizoen met de organisatie van de snertwedstrijden. Het jaarlijkse wedstrijdzeilen met polyvalken. Ditmaal beschikbaar gesteld door zeilschool de Twirre en Ulbe Postma. De snert werd dit jaar vervangen door groentesoep want het was alles behalve snertweer. Een zonovergoten stralende lentedag, 20 graden en licht zuid-zuidwesten briesje zorgden voor heerlijke omstandigheden. Na het palaver om 10:30 kon worden begonnen met de wedstrijden. Besloten werd om voor de lunch de eerste twee wedstrijden te verzeilen en dan 's middags nog drie. De wedstrijdleiding was in handen van Wander Toering en Atsje Bruinsma.

Harm de Vlas en Jelle van der Meulen hadden er zin en met een pikstart over bakboord schoten zij er als een speer vandoor. In het kruisrak naar de bovenste boei werd al snel duidelijk dat dit de dag van de windschiftingen zou gaan worden. Bij de bovenste ton waren Harm en Jelle ingehaald door Fonger en Harm de vlas (jr.). Wietze Visser en Jelle de Haan zaten ook voorin. In het tweede kruisrak wisten Harm en Jelle goed gebruik te maken van de windschiftingen en namen de koppositie weer over en wonnen deze wedstrijd uiteindelijk afgetekend. De tweede wedstrijd werd gewonnen door Wietze en Jelle. In de rest van het veld was het continu opletten want de wind draaide alle kanten op. Sietse Bruinsma en Henk van der Laan wisten ook goed gebruik te maken van de vlagen en eindigden als tweede, gevolgd door Peter Toering en Johannes de Vries.

Na de lunch ging de strijd weer verder. Peter en Johannes wisten over stuurboord voor het veld langs te starten en Fonger en Harm die dat ook probeerden kwam in aanvaring met Sietse en Henk die over bakboord starten met een protest tot gevolg. Na een ingewikkeld kruisrak waarbij de wind soms helemaal wegviel wisten Sietse en Henk samen met Wietse en Jelle de eerste posities te bemachtigen. In het voor de windse rak schoof het hele veld echter weer in elkaar. Wat tot een innoverende boei-ronding leidde. Fonger en Harm die als laatste bij de boei aankwamen, omdat ze een strafrondje hadden gemaakt na de aanvaring tijdens de start, wisten een gaatje te vinden en schoven in een keer op naar de koppositie. Wander vond het wel mooi geweest voor deze wedstrijd en besloot te finishen. De vierde wedstrijd kwam de wind weer wat terug. Peter en Johannes die gestaag met een opmars bezig waren hadden een slimme start onderin het veld over stuurboord en wisten met een paar rake klappen naar voren te zeilen gevolgd door Fonger en Harm. Deze beide teams wisten goed te profiteren van een aantal privé-vlagen en liepen een heel eind uit op de rest van het veld. De koplopers wisten hun koppositie vakkundig te verdedigen en eindigden als eerste gevolgd door de Fonger en Harm. Op de derde plaats eindigen Jan Bruinsma. Die zeilde samen met Boukje Wester en zijn 7 jarige zoon Jelle die dit jaar debuteerde. Jelle Bruinsma is hiermee één van de jongste deelnemers aan het valkenzeilen ooit en het is waarschijnlijk is het begin van een grote zeilcarrière.

De vijfde wedstrijd werd gewonnen door Fonger en Harm die met een mooie start ver voor lagen op het veld. Deze voorsprong bedroeg op de finish echter nog maar een paar seconden omdat Sietse en Henk een heel stuk van de achterstand wisten goed te maken. Roel en Tjeerd werden deze wedstrijd derde. Omdat het zulk prachtig weer was deze dag werd besloten ook nog een (korte) zesde wedstrijd te zeilen voordat het bier op tafel kwam. Deze wedstrijd werd gewonnen door Wietze en Jelle en dat was ze van harte gegund want ondertussen was bij deze twee pechvogels bij het verstellen van de mast een wedstrijd ervoor de hele mast overboord gegaan. Ook zeilde Wietze al een tijdje met een natte broek rond omdat hij het afduwen van de boot in het water belande. Peter en Johannes werden deze wedstrijd tweede en Fonger en Harm derde.

Na het zeilen kon er heerlijk buiten in het zonnetje worden geëvalueerd onder het genot van een biertje. Wat een schitterende zeildag! Iedereen kwam die avond met rood verbrande hoofden thuis. Annage, de Twirre en Ulbe Postma heel erg bedankt voor het beschikbaar stellen van de valken en de locatie het was weer super voor elkaar! En ook Wander Toering en Atsje Bruinsma bedankt voor het in goede banen leiden van de wedstrijd!

Uitslagen en stand met aftrek van de slechtste wedstrijd:

1. Fonger en Harm de Vlas (jr.)

2

5

0,9

2

0,9

3

2. Peter Toering en Johannes de Vries

4

3

2

0,9

4

2

3. Wietze Visser en Jelle de Haan

3

0,9

5

5

5

0,9

4. Jan & Jelle Bruinsma en Boukje Wester

5

4

4

3

7

4

5. Sietse Bruinsma en Henk van der Laan

7

2

3

7

2

7

6. Harm de Vlas en Jelle van der Meulen

0,9

7

6

4

6

6

7. Roel van der Weg en Tjeerd van der Sluis

6

6

7

6

3

5